zondag 23 februari 2014

Van afsplitsing kwam niets in Charkiv

Terwijl met argwaan werd gekeken naar een bijeenkomst van gouverneurs van de Partij van de Regio's in de noordoostelijke stad Charkiv bleek het achteraf allemaal mee te vallen. Gevreesd werd namelijk dat daar een poging gedaan zou worden om het land op te splitsen. "Dat zijn we niet van plan, we willen ons land juist redden van de ondergang'', zei Michail Dobkin, gouverneur van de provincie Charkiv.

Tijdens de bijeenkomst werd echter wel een motie aangenomen waarin de legitimiteit van de besluiten die het parlement in de afgelopen dagen nam in twijfel werd getrokken. De verantwoordelijkheid voor de chaos die momenteel overal in Oekraine heerst, werd ook bij het parlement neergelegd.

Het is nog altijd onduidelijk of president Viktor Janoekovitsj bij deze bijeenkomst in Charkiv aanwezig is geweest. Wel dat hij later op de dag geprobeerd heeft om het land uit te komen. De douane op de luchthaven van Donetsk liet zijn vliegtuig echter niet vertrekken, omdat de papieren niet in orde zouden zijn. Gouverneur Dobkin wist zaterdagavond wel te ontkomen. Hij zou in Rusland zitten, net als de burgemeester van Charkiv. Diezelfde avond werd het provinciehuis bezet door betogers.

Aanhangers van de organisatie Oplot hebben zondagmorgen vroeg de betogers op het Vrijheidsplein aangevallen. Ze reden met auto's het plein op en mishandelden betogers. Ook probeerden ze, tevergeefs, de geluidsapparatuur te stelen.

Bronnen: Reuters, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: