vrijdag 28 februari 2014

Zjirinovski gaat olie op vuur gooien op de Krim

De extreem-rechtse Russische politicus Vladimir Zjirinovski heeft aangekondigd dat hij vandaag naar de Krimrepubliek gaat ''om de Russen en onze marine in Sevastopol aan te moedigen", zoals zijn partijvoorzitter Igor Lebedev vanmiddag aan het persbureau Interfax liet weten. ''Wij laten onze mensen niet in de steek als ze in moeilijkheden zijn'', aldus Lebedev.

Het is Zjirinovski's bedoeling om inwoners van de Krim uit te leggen hoe ze snel een Russisch paspoort kunnen krijgen, maar hij wil ook agenten van de eergisteren door het Oekraïense parlement oproerpolitie Berkoet spreken. ''Wij nodigen ze uit om naar Rusland te komen'', aldus Lebedev die ook vice-voorzitter van het Russische parlement is. Vanuit de Krim wordt gemeld dat Zjirinovski een ontmoeting heeft met burgemeester Alexei Chali van Sevastopol en met parlementsleden.

Zjirinovski staat bekend om zijn controversiële uitspraken en zijn woede-uitbarstingen. Alhoewel hij van vaderszijde van Joodse komaf is, heeft hem dat er niet van weerhouden een aantal malen antisemitische uitlatingen te doen.

Na zijn controversiële uitspraken over de positie van de Kazachen in de geschiedenis werd hij in 2005 door de Kazachse autoriteiten tot persona non grata verklaard. Na controversiële uitspraken over Oekraïne tijdens het Russisch-Oekraïens gasconflict werd hij in 2006 ook in Oekraïne tot persona non grata verklaard, maar dit werd weer ingetrokken in 2007. In het verleden is Zjirinovski ook Bulgarije uitgezet na controversiële uitspraken en Duitsland heeft hem om die reden ook al eens de toegang tot het land geweigerd.

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda, Wikipedia

Geen opmerkingen: