vrijdag 7 maart 2014

Krim-referendum biedt keus uit ja of ja, later


Inwoners van de Krim hebben over ruim een week de keus uit 'ja, nu' of 'ja, later' op de vraag of de Krimrepubliek zich onafhankelijk moet verklaren van Oekraïne en zich moet aansluiten bij Rusland. Nee is geen optie bij het referendum, zo blijkt uit het stemformulier zoals dat volgens het parlement gebruikt moet worden.

De eerste vraag luidt 'Steunt u de keus om de Krim aansluiting te laten zoeken bij de Russische Federatie en daarvan deel te laten uitmaken?' en de tweede vraag is 'Steunt u de terugkeer naar de grondwet van 1992 waarin is bepaald dat de Krim een onafhankelijk land is?' De vragen worden gesteld in het Russisch, Oekraïens en Krimtataars. Er is een waarschuwing toegevoegd dat het aankruisen van twee hokjes het stembiljet ongeldig maakt.

Volodimir Javorki, lid van de mensenrechtengroep in Charkiv, meent dat het referendum niet alleen onwettig is, maar dat het formulier de toets der kritiek niet kan doorstaan. ''Nee zeggen kan niet. Ze gaan het aantal stemmen ook niet tellen, alleen welke van de twee opties de meeste stemmen krijgt. Het is meteen kiezen voor aansluiting bij Rusland of eerst de Krim onafhankelijk verklaren en dan aansluiting zoeken bij Rusland. En het is nu al duidelijk hoe het referendum uitpakt.''

Voorzitter Michailo Malisjev van de parlementscommissie die verantwoordelijk is voor het houden van het referendum op zondag 16 maart, legt uit dat er 1.250 stembureaus zijn, liefst uitgerust met webcamera's. Er worden 2,5 miljoen stembiljetten gedrukt, aldus Malisjev. Dat is wel erg veel, aangezien er volgens de Centrale Kiescommissie maar net iets meer dan 1,5 miljoen kiesgerechtigden zijn op de Krim. De Centrale Kiescommissie besloot donderdag dat het referendum onwettig is. Per direct werd het kiesregister gesloten voor de autoriteiten van de Krimrepubliek ''om misbruik te voorkomen''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: