woensdag 19 maart 2014

Rusland boos om afsluiten grens Transnistrië

Oekraïne heeft de grens met Transnistrië gesloten voor mannen tussen de 18 en 65 jaar die de Russische nationaliteit bezitten, tot grote ergernis van de Russische vice-premier Dmitri Rogozin. Hij vindt dat Oekraïne daartoe niet het recht heeft, aangezien het land net als Rusland een bemiddelaarsrol speelt in het conflict tussen Transnistrië en Moldavië. De Oekraïense regering heeft besloten de grens deels af te sluiten om de toestroom van provocateurs en saboteurs in te dammen.

Transnistrië wordt wel 'het land dat niet bestaat' genoemd. Het heeft zich in 1990 onafhankelijk verklaard en kan zich handhaven dankzij de aanwezigheid van het 14e Legerkorps van Rusland. In 2006 werd een referendum gehouden, waarbij de bevolking besloot dat Transnistrië zich op termijn bij Rusland wil aansluiten.

Moldavië en het Westen beschouwen het referendum als illegaal en erkennen ook Transnitrië's onafhankelijkheid niet. Er leven 200.000 Russen en 70.000 Oekraïners. Voor Rusland is Transnistrië van belang als buffer richting het Westen, aangezien Moldavië zich bij de Europese Unie wil aansluiten.

De Russische vice-premier wil nog niet zeggen hoe zijn regering gaat reageren op een mogelijk verzoek van Transnistrië om zich bij Rusland te voegen, zoals enkele dagen geleden de Krimrepubliek deed. ''Dat is het oproepen van een reactie die aan Transnistrië behoort'', aldus Rogozin. ''We bevinden ons allemaal in een ongemakkelijke positie. Elk woord moet op een goudschaal worden gewogen. We reageren daarom pas als we daadwerkelijk een verzoek ontvangen.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: