zondag 9 maart 2014

Virusprogramma Snake een toenemend probleem

Tientallen computernetwerken in Oekraïne, ook van de overheid, zijn besmet met het virusprogramma Snake, ook bekend als Ouroboros. Computerdeskundigen menen dat het complexe virus vergelijkbaar is met Stuxnet dat vier jaar geleden het uraniumverrijkingsprogramma van Iran wist te verstoren. Snake biedt de mensen achter het programma niet alleen de mogelijkheid om mee te kijken, maar ook om het netwerk uit te schakelen.

Het virus is actief op netwerken die op Windows draaien van de overheid en andere belangrijke organisaties. Ook in Litouwen hebben ze er erg veel last van. "Oekraïne voert de lijst aan. Het aantal besmettingsgevallen neemt toe. Het gaat om een bijzonder ingewikkeld programma'', aldus directeur veiligheid bij BAE Systems, het bedrijf dat Snake/Ouroboros ontdekte en nu probeert het onschadelijk te maken.

BAE Systems heeft wereldwijd sinds 2010 56 gevallen geconstateerd. De meest e daarvan in de afgelopen veertien maanden. Oekraïne is met 32 gevallen het vaakst getroffen, met 22 gevallen sinds januari vorig jaar.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: