dinsdag 22 april 2014

Bolotov uitgeroepen tot 'volksgouverneur' Loehansk

De aanvoerder van het 'Zuidoostelijke Leger' Valeri Bolotov is in Loehansk uitgeroepen tot 'volksgouverneur'. Dat gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst van het 'volksparlement' in het door een pro-Russische militie veroverde gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBU. Verslaggevers waren niet welkom.

Bolotov bracht na de bijeenkomst zelfs het nieuws van zijn benoeming naar buiten. Hij wil een 'volksleger' opzetten en ook politie en justitie onder controle brengen van een 'volksparlement' met vertegenwoordigers van alle steden in de provincie Loehansk. Bolotov wil verder de pro-Russische activiteiten in het zuidoosten van Oekraïne gaan coördineren. ''Zodat we allemaal in dezelfde richting bewegen.''

Inmiddels zijn er plannen voor twee referenda. Het eerste referendum op zondag 11 mei gaat over de vraag of Loehansk een autonome status moet krijgen en een week later krijgt de bevolking volgens Bolotov de vraag voorgelegd of Loehansk aansluiting moet zoeken bij Rusland.
In de stad Kramatorsk hebben gewapende mannen opnieuw bezit genomen van het hoofdbureau van de politie. Bij de bestorming is geschoten en er werden vernielingen aangericht. Politiechef Vitali Koloepai is met onbekende bestemming weggevoerd.
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: