zondag 20 april 2014

Inwoners Sloviansk zijn wel klaar met de anarchie

In Sloviansk heersen chaos en anarchie. Bij checkpoints nemen pro-Russische activisten auto's van passerende inwoners in beslag ''omdat de Volksrepubliek Donetsk die nodig heeft'', de mensen raken door hun geld heen en er zijn gewapende conflicten tussen misdadigers in de 130.000 inwoners tellende stad.

Volgens de (betrouwbare) onderzoeksjournalist Dimitro Timtsjoek hebben veel inwoners van Sloviansk het inmiddels wel gehad met de 'groene mannetjes', de separatisten en de criminelen die de macht in hun stad over hebben genomen.

Het blijkt intussen dat een priester, verbonden aan een lokale kerk, een belangrijke rol heeft gespeeld bij de machtsovername van ruim een week geleden. De priester zou al sinds 2004 er bij zijn parochianen op hameren dat Oekraïne als onafhankelijke staat eigenlijk niet bestaat en dat de Oekraïners niet van slavische afkomst zijn.

Timtsjoek meldt ook dat er door de pro-Russische militie in Sloviansk geschoten is op een helikopter van waaruit pamfletten met de tekst van het donderdag met Rusland in Genève gesloten akkoord stond afgedrukt. Het ging om een witgeschilderde helikopter, waardoor het voor iedereen meteen duidelijk was dat het om burgerluchtvaart ging. Er werd volgens Timtsjoek met een automatisch geweer (7,62 mm) op de helikopter geschoten.

Bron: Voices of Ukraine

Geen opmerkingen: