zondag 27 april 2014

OVSE-waarnemers zijn 'gasten' in Slovjansk

 Alle acht militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die door pro-Russische separatisten in Oekraïne gevangen worden gehouden, verkeren in een goede gezondheid. Dat heeft een van de waarnemers zondag gezegd op een door de separatisten georganiseerde persconferentie. De Duitse waarnemer kolonel Axel Schneider zei dat hijzelf en de andere waarnemers niet zijn mishandeld en dat niemand ziek is geworden.

De separatisten verdenken de waarnemers ervan te spioneren voor de NAVO. Ze hadden volgens de zelfbenoemde burgemeester van Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarjev, gemarkeerde militaire kaarten van Slovjansk en munitie bij zich.

"Wij zijn geen krijgsgevangenen, we zijn gasten van Ponomarjev'', zei Schneider nadat hij even tevoren door gemaskerde mannen naar binnen was gebracht. "We hopen uit de grond van ons hart dat we zo snel mogelijk worden vrijgelaten.'' Hij voegde eraan toe dat de separatisten ze hun veiligheid hebben gegarandeerd. De OVSE heeft een team gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van de waarnemers.

De waarnemer heeft geen aanwijzingen dat de OVSE-medewerkers snel worden vrijgelaten. Ze zijn vrijdag opgepakt. Het zijn vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed. Ze werden vergezeld door vijf Oekraïense militairen die eveneens worden vastgehouden. Over hun lot is niets bekend.

Intussen heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsers met klem afgeraden naar het oosten van Oekraïne te reizen. Het ministerie wees erop dat de situatie in het gebied momenteel zeer gespannen is. Volgens Berlijn lopen vooral journalisten in Oost-Oekraïne het risico om door pro-Russische separatisten te worden gevangengenomen.

Voor Nederlanders gold al een aangescherpt reisadvies voor het oosten van Oekraïne. Sinds 11 april ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle reizen naar dat gebied.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: