zaterdag 19 april 2014

Peiling: weinig steun voor aansluiting bij Rusland

De helft van de bevolking van Donetsk voelt niets voor aansluiting bij Rusland, een kwart juist wel. Dat blijkt uit een vandaag in het Russischtalige weekblad De Spiegel gepubliceerde opiniepeiling van het sociologisch instituut KIIS. Het gaat om respectievelijk 52,2 en 27,5 procent. In het hele zuidoosten blijkt het aantal tegenstanders van aansluiting bij Rusland met 69,7 procent nog aanzienlijk hoger dan uitsluitend in de stad Donetsk.

In de provincie Donetsk, door de pro-Russische separatisten uitgeroepen tot Volksrepubliek Donetsk, wil 38,4 procent dat Oekraïne een federatie wordt, zoals ook Rusland eist van de regering in Kiev, terwijl 41 procent decentralisatie van de macht wil.

De inwoners van het oosten blijven wantrouwend ten opzichte van de interim-regering in Kiev. Maar liefst driekwart van hen (74 procent) beschouwt Oleksander Toertsjinov niet als de rechtmatige president, ook al neemt hij die functie slechts waar tot aan de verkiezingen op 25 mei.

Terwijl Rusland zich het recht voorbehoudt om Oekraïne binnen te vallen als de rechten van de Russisch sprekende inwoners in het zuidoosten worden aangetast, vindt 57,2 procent van de inwoners daar dat dit niet aan de orde is. Tegen een militaire interventie van Rusland blijkt 66,3 procent te zijn.

Bron: Global Post, Kyiv Post

Geen opmerkingen: