zaterdag 26 april 2014

Russische agressie dreigt over te slaan

Het gevaar dat het 'kruitvat' Oekraïne ontploft en de vlam overslaat richting Baltische NAVO-lidstaten waardoor oorlog in heel Europa dreigt, groeit met het uur. Dat stellen Charles Sanders en Pieter Waterdrinker vandaag in De Telegraaf.  Nederlandse officieren en hoogleraren internationale betrekkingen vrezen een scenario waarbij Estland, Letland en Litouwen een beroep doen op artikel 5 van het bondgenootschap en militaire hulp vragen.

"Mocht Poetin de grenzen van Oost-Oekraïne overtrekken, dan zullen Russische minderheden in de Baltische staten het voorbeeld van hun broeders in Donetsk, Slovjansk en Maripol volgen", aldus een generaal-majoor van de Koninklijke Landmacht. „Zo’n domino-effect kan een Derde Wereldoorlog inleiden.”

Directeur Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies deelt die zorg. „Ik ben net terug uit Estland en daar kijkt men doodsbang naar de ontwikkelingen in Oekraïne. Narva, derde stad van het land en pal aan de grens met de Russische Federatie, bestaat voor 90 procent uit etnische Russen. Als die zich gaan roeren is de beer pas echt los.”

Want de Esten zullen annexatie van hun belangrijke industriestad niet toestaan, waardoor een gewapend conflict tussen Moskou en de NAVO op de loer ligt. De interimpremier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, waarschuwde gisteren voor een nieuwe wereldoorlog terwijl zijn troepen in de stad Slovjansk separatisten probeerden uit te roken.

In Letland heerst ook ongerustheid. Volgens Defensieminister Raimonds Vejonis zijn "getrainde, professionele provocateurs'' actief in zijn land. ''De kans bestaat dat Rusland ook bij ons voor onrust wil zorgen door een negatief sentiment aan te wakkeren'', liet hij weten aan het persbureau Reuters.

Als voorbeeld noemt hoe de opmerking van mensenrechtenactivist Aleksandr Gaponenko op de Noorse televisie dat de Letse regering van plan is ''om protesten door het leger neer te laten slaan''. De Letse bevolking bestaat voor 26 procent uit entische Russen.


Bronnen: De Telegraaf, Reuters

Geen opmerkingen: