dinsdag 29 april 2014

Separatisten bezetten provinciehuis Loehansk

Pro-Russische separatisten hebben het provinciehuis van Loehansk vanmiddag bezet. Enkele duizenden sympathisanten, voor het merendeel vrouwen, moedigden de bezetters aan. Een eenheid van de Nationale Garde en politiemensen hadden verschanst op de tweede verdieping, van waaruit tevergeefs werd geprobeerd om de bezetters met traangas uit het gebouw te verdrijven.

De Nationale Garde verliet al gauw het gebouw, nadat eerst het provinciepersoneel naar buiten was gegaan. Buiten werd ruimte gemaakt voor de politiemensen, zodat die ook weg konden gaan. Een aantal agenten heeft dat inderdaad gedaan, anderen bleven binnen. De bezetters hebben meerdere Russische vlaggen opgehangen vanaf het dak, terwijl voor een van de ramen de vlag van de Volksrepubliek Loehansk hangt. Bij de bezettingsactie zou één gewonde zijn gevallen.

De bezetters zijn aanhangers van de zelfbenoemde 'volksgouverneur' Valeri Bolotov. "Ze zijn ongewapend naar binnen gegaan'', aldus aanvoerder Oleksei Tsjmilenko van het 'volksfront' van Loehansk. "Politiemensen deden de deur voor ze open."

De separatisten bezetten vanmiddag ook het gebouw van het Openbaar Ministerie in Loehansk. Dat gebeurde met wat meer machtsvertoon, want er werden ramen ingegooid en deuren vernield. De politie was in geen velden of wegen te bekennen. Medewerkers van het OM konden het gebouw bijtijds verlaten. Demonstratief werd een Oekraïense vlag verbrand. De separatisten houden verder al sinds 6 april het gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBU in deze stad bezet.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: