maandag 28 april 2014

Shell blijft vooralsnog actief in Oekraïne

De spanningen in het oosten van Oekraïne zijn voor het olie- en gasconcern Shell vooralsnog geen aanleiding om de activiteiten in Oekraïne stil te leggen. Shell sloot vorig jaar een groot contract voor de winning van gas in het noordoosten van Oekraïne, onder meer rond Slavjansk. In de stad worden waarnemers van de OVSE gegijzeld.

In het oosten zou mogelijk een gasvoorraad ter waarde van circa 10 miljard dollar in de grond zitten. Het gaat om zogeheten 'tight gas', gas dat opgesloten zit in zandsteen. Net als schaliegas wordt dit gas door 'fracking',het inspuiten onder hoge druk van water en chemicaliën, naar boven gehaald.

Het gasproject zit nog in de onderzoeksfase. Er zijn plannen voor seismisch bodemonderzoek en proefboringen. Er is dus nog geen productie van gas of olie. Naast het zandsteengasproject heeft Shell ook benzinestations in het land. Een woordvoerder benadrukt dat Shell de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet volgt. De EU en de VS beslissen vandaag over nieuwe en verdergaande sancties tegen Rusland.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland plaatsen Shell in een lastige positie. Het bedrijf heeft grote belangen in zowel Rusland als Oekraïne en heeft miljarden geïnvesteerd. Onlangs was Shell-topman Ben van Beurden op bezoek bij president Poetin in Moskou. Een paar weken ervoor was de topman van BP bij Poetin op bezoek.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: