donderdag 24 april 2014

Vijf doden na militaire operatie in Oost-Oekraïne

Het Oekraïense leger is bezig met een antiterreuroperatie bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bij de militaire actie zijn vijf doden gevallen. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten bekend gemaakt. De vijf doden zouden allemaal pro-Russische separatisten zijn. Tijdens de operatie nam het leger drie controleposten in, maar de militairen moesten zich later weer terugtrekken. De separatisten namen de posten weer in en versterkten hun posities met zandzakken.

''Als antwoord op de Oekraïense escalatie'' is Rusland vandaag begonnen met militaire 'oefeningen' bij de grens met Oekraïne. Ze zijn ook een reactie op de NAVO-oefeningen in Oost-Europa. De Oekraïense regering eist opheldering over de Russische oefeningen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Rusland binnen 48 uur moet uitleggen waar het mee bezig is.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde eerder al verontwaardigd. Als Oekraïne het leger inderdaad heeft ingezet, is dat ''zonder enige twijfel een zeer ernstige misdaad tegen het eigen volk'', verklaarde de president. Ter bescherming van de Russisch-sprekenden in het oosten en zuiden van Oekraïne kreeg Poetin in maart van het parlement de bevoegdheid zo nodig militair in te grijpen. Poetin zei vorige week te hopen dat hij daarvan geen gebruik hoeft te maken.

De Europese Unie riep alle partijen vandaag op het internationaal akkoord over Oekraïne strikt na te leven. Dat houdt onder meer in dat alle illegale gewapende groepen moeten worden ontwapend en dat de bezetting van overheidsgebouwen moet worden gestaakt.

De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, eist dat Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne terugtrekt. Dat meldt persbureau Reuters. Het land moet volgens Toertsjinov stoppen met chanteren.

Bron: NU.nl

 

Geen opmerkingen: