maandag 26 mei 2014

CEC: Petro Porosjenko is definitief gekozen

De verkiezingsoverwinning kan Petro Porosjenko niet meer ontgaan. De Centrale Kiescommissie heeft hem vanavond tot de nieuwe Oekraïense president uitgeroepen nadat 90 procent van de stemmen is geteld en Porosjenko op 54,22 procent staat. Een tweede kiesronde is niet meer nodig. Het is de bedoeling dat Porosjenko op maandag 9 of dinsdag 10 juni de eed aflegt.

Zijn naaste concurrent Joelia Timosjenko komt uit op 13 procent. Oleh Ljasko krijgt 8 procent, Anatoli Hritsjenko en Sergei Tigipko beiden 5 procent.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meent dat de verkiezingsuitslag representatief is voor het hele land, ook al kon op veel plaatsen in de provincies Loehansk en Donetsk niet gestemd worden. "Er was sprake van een hoge opkomst van de kiezers, zeker in vergelijking met de Europese verkiezingen. Wij zouden erg blij zijn in de EU als we zo'n hoge opkomst hadden gehad'', liet coördinator Joao Soares van de waarnemersmissie van de OVSE weten.

Er zijn wel 2.200 klachten ingediend over onregelmatigheden bij de stembureaus, maar de Centrale Kiescommissie liet gisteravond al weten dat geen sprake is geweest van omkoping en stemdwang zoals bij eerdere verkiezingen.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: