zondag 25 mei 2014

Drukte in Kiev, stemmen in Donetsk bijna onmogelijk

In de provincie Donetsk is vanmorgen maar één op de zes stembureaus open gegaan. Er zou op 426 (van de 2.430 geplande) plekken gestemd kunnen worden. In Marioepol, de tweede stad van deze oostelijke regio, zijn veel stembureaus open en dat geldt ook voor het platteland in het zuiden en westen van de provincie. Pro-Russische separatisten hebben vanmorgen vier stembureaus onder dreiging van geweld gesloten, dat melden het Nationaal Kiezerscomité en Opora in Donetsk.

Op het centrale Leninplein in Donetsk kwamen 300 mensen bijeen om hun steun te betuigen aan de Volksrepubliek. Circa tachtig militanten van het Vostok-bataljon lieten zich toejuichen. De mannen zijn gewapend met kalasjnikovs en een aantal beschikt over granaatwerpers. Sommigen van hen spreken volgens een verslaggever Russisch noch Oekraïens, maar een hem onbekende taal. Ze zouden uit Kaukasië afkomstig kunnen zijn. De mannen vuurden in de lucht om te vieren dat zij de presidentsverkiezingen in de stad tegen hebben kunnen houden.

Volgens de Centrale Kiescommissie doen vandaag duizenden inwoners van de Krim mee aan aan de verkiezingen. Zij brengen onder meer hun stem uit in Kiev. Ook in de Russische hoofdstad Moskou kan vandaag gestemd worden. Er staan 26.997 kiezers ingeschreven, maar halverwege de dag (Moskouse tijd) waren er nog maar 267 komen opdagen. ''Maar de stroom komt nu wel op gang'', aldus een woordvoerder van het stembureau daar.

In de Chinese hoofdstad Beijing staan 498 kiezers ingeschreven, in Sjanghai 201. Hier is sprake van zware beveiligingsmaatregelen.

In Kiev is intussen sprake van lange rijen wachtenden bij de stembureaus. Elke kiezer krijgt vier stembiljetten uitgereikt, aangezien in de hoofdstad ook een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen. De belangrijkste kandidaten hebben inmiddels gestemd. Joelia Timosjenko liet zich in Dnipropetrovsk vergezellen door echtgenoot en dochter, Petro Porosjenko stemde rond het middaguur in Kiev, ook met zijn gezin. Honderden journalisten wachtten de door tientallen veiligheidsmensen omringde favoriet bij deze verkiezingen op.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: