woensdag 28 mei 2014

Het wordt spannend met de Russische gasleverantie

Als Rusland geen gas meer levert aan Oekraïne, dan is het nog maar de vraag of Polen, Slowakije en Hongarije nog wel aardgas krijgen. Immers, het Russische gas vloeit via Oekraïne naar deze landen. Daarom is het van belang dat de Europese Unie Oekraïne helpt bij het zoeken naar een oplossing voor het betalingsprobleem van dit land, aldus Eurocommissaris voor energiezaken Günther Oettinger vandaag.

Niet alleen omdat drie EU-landen de dupe dreigen te worden, maar ook Oekraine als energiepartner van de Europese Unie moet geholpen worden. "We hebben duidelijk belang bij het vinden van een oplossing.'' Oekraïne moet betalen, vindt Oettinger, maar dan moet de Russische prijs wel in lijn met de markt zijn.

Als Oekraïne niets doet, zal de schuld van het land aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom rond 7 juni zijn opgelopen tot 5,2 miljard dollar (3,8 miljard euro). Daarvoor heeft de topman van Gazprom, Aleksej Miller, vandaag gewaarschuwd. De schuld van Oekraïne bedraagt volgens Gazprom nu meer dan 3,5 miljard dollar. Gazprom heeft gedreigd Oekraïne niet meer van gas te voorzien, als dat land de rekening voor de leveranties in juni niet vooruitbetaalt.

Deze week onderhandelden Rusland, Oekraïne en Eurocommissaris Oettinger in Berlijn over de betaling van de Russische gasleveranties aan Oekraïne. Miller was daarbij aanwezig. Oettinger vindt dat Oekraïne vooralsnog de helft van de gasschuld moet voldoen en dat er vervolgens verder onderhandeld wordt over een lagere prijs. ''Dat lijkt ons een eerlijke aanpak.'' Met als voordeel dat het gas gewoon richting de EU blijft vloeien.

Bronnen: Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: