dinsdag 27 mei 2014

Poetin: Oekraïne moet stoppen met 'strafexpeditie'

Rusland wil dat het Oekraïense leger ophoudt met het aanvallen van de pro-Russische separatisten. President Vladimir Poetin sprak in een telefoongesprek met de Italiaanse premier Matteo Renzi zelfs van ''een strafexpeditie''. De Oekraïense regering moet in zijn ogen de dialoog aan gaan met vertegenwoordigers van de separatisten.

Poetin belde met Renzi om hem te condoleren met de dood van de Italiaanse journalist Andrea Rochelli en zijn Russische tolk Andrei Mironov. Zij werden gedood bij een mortieraanval in de stad Slovjansk. De Franse fotograaf William Roguelin raakte gewond.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin liet later op de dag weten dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een actievere rol moet spelen in Oekraïne. Hij zei dat in een gesprek met EU-ambassadeur Vygaudas Usackas.

Ook patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk wil dat het geweld ophoudt en heeft daarbij de hoop gevestigd op de zondag gekozen president Petro Porosjenko. ''Ik hoop dat het bloedvergieten voor eens en altijd is afgelopen, dat mensen niet onder druk worden gezet of vernederd en dat alle bevolkingsgroepen hun leven kunnen leiden zoals ze dat graag zelf willen.'' Hij deed een beroep op de Oekraïens-orthodoxe kerk om geen partij te kiezen.

Bron: Itar-Tass

Geen opmerkingen: