woensdag 21 mei 2014

Separatisten dwarsbomen stembureaus in oosten

In ruim een derde van de districten in de provincies Donesk en Loehansk kan zondag bij de presidentsverkiezingen niet worden gestemd. Dat heeft de Centrale Kiescommissie vandaag bekend gemaakt. Het zou gaan om 13 van de 34 districten in Donetsk, Kramatorsk, Horlivka, Jenakiieve en Torez. In drie districten zouden pro-Russische separatisten het werk van de kiescommissies onmogelijk willen maken, maar zijn ze daar nog niet in geslaagd.

Ondanks alle tegenwerking in de beide provincies verwacht voorzitter Oleksander Tsjernenko van het Nationaal Kiezerscomité zondag een goede opkomst. Hij hoopt dat 70 procent van de kiezers naar de stembus gaat en in de hoofdstad Kiev zelfs 80 procent. Tsjernenko meent dat zonder de huidige problemen in de Donbas zondag de hoogste opkomst ooit zou zijn behaald. Wat de opkomst - en de uitkomst - zondag in het oosten wordt, is volgens hem niet te voorspellen.

"Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen om aan te tonen dat deze verkiezingen serieus genomen moeten worden, ook door Rusland", aldus Tsjernenko. Hij waarschuwt de Oekraïners er wel voor dat ze tolerant en geduldig moeten zijn als ze bij het stembureau vanwege grote drukte op hun beurt moeten wachten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: