donderdag 29 mei 2014

Separatisten erkennen gijzelen van waarnemers

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben vanmorgen toch toegegeven dat zij waarnemers van de OVSE in hun macht te hebben. Vjatsjeslav Ponomarjov, die zich tot burgemeester van Slovjansk heeft uitgeroepen, zei dat vier waarnemers van de OVSE die ten zuiden van de stad Donetsk verdwenen, in handen van militieleden zijn. ''We weten waar ze zijn en ze maken het goed'', aldus Ponomarjov.

De vier komen uit Denemarken, Estland, Turkije en Zwitserland. Er wordt volgens 'de burgemeester' nagegaan wat de ze precies uitvoerden of van plan waren. Daarna kunnen ze worden vrijgelaten, meent Ponomarjov. Dat is al wel gebeurd met een groep van elf waarnemers van de OVSE, waaronder de Nederlandse Caecilia van Peski. Zij werden urenlang vastgehouden bij de plaats Marianka, maar zijn nu terug in Donetsk. Van Peski meldt via Facebook dat het goed met haar gaat.

De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa is sinds maart actief in Oekraïne. Het gaat om 280 mensen uit 41 landen. Het bericht dat de OVSE overweegt zich terug te trekken uit het land is inmiddels herroepen. Volgens een woordvoerder blijven er waarnemers, maar wordt wel gekeken of ze op veiliger plaatsen ondergebracht kunnen worden.

Bronnen: Ukrinform, NU.nl, Interfax, Facebook

Geen opmerkingen: