zaterdag 14 juni 2014

Bom ontdekt bij kantoor president Porosjenko

Bewakers van het kantoor van president Petro Porosjenko aan de Bankovastraat hebben afgelopen nacht een bom ontdekt, gemaakt van vijf handgranaten en een kilogram spijkers. Het persbureau Reuters meldt dat de bom is gevonden bij de toegang waar de auto's van de president en zijn lijfwachten langs rijden. ''Het ging om een krachtige bon'', aldus een ongenoemde bron bij de staatsveiligheidsdienst.

De vondst van de bom wordt ook gemeld door de nieuwssite Tema. Die heeft het over de Loeteranskastraat, ook dichtbij het presidentiële kantoor. Van de kant van de autoriteiten is nog geen bevestiging verkregen dat er een bom is gevonden. Wel is inmiddels bekend geworden dat Porosjenko opdracht heeft gegeven voor een spoedberaad met de Nationale Veiligheidsraad, maar dat wordt in verband gebracht met de dood van 49 militairen als gevolg van het neerschieten van een transportvliegtuig door pro-Russische rebellen.

Een in de buurt wonende vrouw waarschuwde de bewakers van het presidentiële kantoor rond middernacht dat zij enkele haar onbekende mannen in militair uniform in de straat had gezien. De bewakers zagen vervolgens iemand wegrennen van de plek waar even later de bom werd gevonden. Ook werd een papier op een hek aangetroffen met de tekst 'Als jullie niet stoppen met oorlog voeren - dan komt de oorlog naar jullie toe'.

Politicoloog professor Oleksei Haran van de Universiteit Kiev-Mohila veronderstelt dat het mogelijk niet de bedoeling van de bomlegger is geweest om president Porosjenko te treffen. ''De explosie zou best deel uit kunnen maken van de psychologische oorlogsvoering die momenteel in volle gang is.'' Haran waarschuwt tevens dat het separatistische geweld zich kan verplaatsen naar andere regio's.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: