maandag 16 juni 2014

Gazprom wil dat Oekraïne vooruit betaalt voor gas

Na het mislukken van de onderhandelingen tussen Moskou en Kiev levert Rusland alleen nog tegen voorafbetaling gas aan Oekraïne. Dat heeft Gazprom vanmorgen laten weten. Het Russische ultimatum aan Kiev om zijn gasschuld van 4,458 miljard dollar (3,290 miljard euro) af te lossen, verstreek vanmorgen om 8.00 uur Nederlandse tijd. Gazprom zal geen gas meer leveren aan het Oekraïense Naftogaz tenzij dat vooraf is betaald. 
 
Oekraïne is het belangrijkste transitland voor de levering van Russisch gas aan Europa. Of die leveringen nu zullen worden verstoord, is niet meteen duidelijk. Gazprom heeft de Europese Commissie wel al laten weten dat verstoringen mogelijk zijn.

Nadat eind februari in Kiev een pro-Westerse regering aan de macht kwam, na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, besliste Rusland om de gasprijs voor Oekraïne te verhogen van 268 naar 485 dollar per 1.000 kubieke meter gas. Het 'laatste aanbod' van Moskou was 385 dollar.

Urenlange onderhandelingen in de nacht van zondag op maandag met Günther Oettinger, de Europese commissaris voor Energie, als bemiddelaar, eindigden zonder resultaat. Er werd geen overeenstemming bereikt over een nieuwe gasprijs. Alexej Miller, de CEO van Gazprom, kondigde voor later vandaag een persconferentie aan. In Moskou begon vandaag ook de Word Petroleum Conference, een bijeenkomst van olie- en gasexperts uit de hele wereld. Daar geeft ook de Russische president Vladimir Poetin acte de présence.

De Russische beslissing om over te schakelen op een systeem van voorafbetaling, zal momenteel maar beperkte gevolgen hebben voor Oekraïne. Kiev heeft de voorbije weken een belangrijke gasreserve aangelegd. Bovendien wordt de verwarming in Oekraïne in dit seizoen van het jaar niet veel gebruikt.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: