maandag 23 juni 2014

Geen schot gelost vandaag in oosten van Oekraïne

De vredesonderhandelingen hebben er toe geleid dat er vandaag tussen 9.00 en 17.00 uur geen schot is gevallen in het anders zo roerige oosten van het land. Er werden ook geen gebouwen bezet of andere vijandelijkheden geregistreerd, zo constateerde een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad aan het begin van de avond. Het Oekraïense leger reageert sinds vrijdagavond alleen nog als het wordt aangevallen.

Maar schijn bedriegt, waarschuwde analist Volodimir Tsjepovi van de Nationale Veiligheidsraad. Pro-Russische rebellen zouden een aanval op korte termijn voorbereiden op de luchthaven van de stad Loehansk.

Het vredesgesprek had vandaag plaats in Donetsk tussen oud-president Leonid Koetsjma, vertrouweling Viktor Medvedsjoek van de Russische president Poetin, de Russische ambassadeur Michail Zoerabov, de zelfbenoemde premier Oleksandr Borodai van de Volksrepubliek Donetsk, het pro-Oekraïense parlementslid Oleh Tsarjov, vertegenwoordigers van de Volksrepubliek Loehansk en een vertegenwoordiger van de OVSE.

Koetsjma leidde het gesprek. President Petro Porosjenko had eerder al bij herhaling gezegd dat hij niet zou gaan onderhandelen met terroristen en het inzetten van Koetsjma als bemiddelaar is een manier om wel te gaan praten, maar om tegelijkertijd niet officieel aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Premier Borodai van de Volksrepubliek Donetsk zei na afloop dat zijn regering bereid is het door Porosjenko afgekondigde bestand te respecteren. Dat duurt tot 10.00 uur komende vrijdag. Koetsjma bevestigde dit voornemen. Borodai beloofde ook de vrijlating van de OVSE-waarnemers die al wekenlang worden vastgehouden door de pro-Russische separatisten.

Parlementslid Oleh Tsarjov liet weten dat de gesprekken worden voortgezet, mogelijk in het separatistische bolwerk Slovjansk. Oud-premier Koetsjma maakte na afloop enkele lastige momenten door toen zijn auto werd belaagd door boze separatisten (zie de video).

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie waarschuwden vanmiddag in Luxemburg voor nieuwe sancties als de vandaag in gang gezette vredesonderhandelingen mislukken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: