maandag 30 juni 2014

Kolomoiski pleit voor Medvetsjoek als gouverneur

Als Viktor Medvetsjoek wordt benoemd tot gouverneur van de provincie Donetsk dan is dat volgens gouverneur Ihor Kolomoiski zo ongeveer de laatste kans op het voorkomen van een totale oorlogssituatie in de Donbas. Medvetsjoek is een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin en als zodanig ook betrokken bij de gesprekken onder leiding van oud-president Leonid Koetsjma om een einde te maken aan het geweld.

Kolomoiski noemde zichzelf een uitgesproken voorstander van het geven van directe verantwoordelijkheid aan Medvetsjoek, omdat een weigering van de pro-Russische separatisten om hem als gouverneur te erkennen een schoffering van Poetin betekent.

In de media zijn berichten verschenen dat Medvetsjoek en het parlementslid Nestor Sjoefritsj van de Partij van de Regio's de leiding krijgen over de provincies Donetsk en Loehansk. Het zou gaan om een compromis van Oekraïense regering, de Verenigde Staten en de Europese Unie tegenover de Russische president Poetin en de separatisten.

Medvetsjoek liet vanmiddag weten dat hij het gouverneurschap niet ambieert. Ook riep hij, net als eerder Poetin, op tot het verlengen van de wapenstilstand die vanavond om 22.00 uur lokale tijd afloopt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: