maandag 16 juni 2014

Malmström wil al soepeler omgang met visumplicht

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström heeft de lidstaten van de Europese Unie gevraagd zo flexibel mogelijk om te gaan met het verstrekken van visa aan Oekraïners. Ze zei dit vanmorgen in Brussel tijdens een seminar over de voorwaarden voor afschaffing van de visumplicht voor journalisten van landen die aan de EU grenzen.

Malmström gaf daarbij aan dat ze haar brief al had gestuurd voordat Oekraïne aan alle voorwaarden voor de afschaffing van de visumplicht voor het Schengengebied had voldaan. Inmiddels is dat wel het geval. Jan Tombinski, de EU-ambassadeur in Kiev, gaf afgelopen week al te kennen dat de daadwerkelijke afschaffing van de visumplicht wellicht eind dit jaar is.

Malmström loopt daar op vooruit door de EU-lidstaten er op te wijzen dat zij ieder voor zich de voorwaarden voor het verstrekken van een visum al kunnen versoepelen. Zij denkt daarbij aan het goedkoper of zelfs gratis maken van het visum of aan het verstrekken van een multi-entry visum voor een langere periode. Volgens de Eurocommissaris hebben enkele landen al stappen in die richting ondernomen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: