zondag 15 juni 2014

Minister Deshjitsia noemt Poetin 'een eikel'

Vooraanstaande Russische politici hebben vandaag het aftreden geëist van Andrei Deshjitsia, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Die noemde president Vladimir Poetin ''een eikel'' toen hij de betogers bij de Russische ambassade er toe wist te bewegen om af te zien van verder geweld. ''We moeten aan onze internationale verplichtingen voldoen en dit betekent dat we toe moeten staan dat Rusland hier een ambassade heeft'', hield hij de betogers voor.

Die waren woedend omdat de nacht ervoor pro-Russische separatisten een militair vliegtuig met een raket uit de lucht hadden geschoten, waarbij 49 inzittenden om het leven kwamen. "Ik ben het er mee eens dat jullie protesteren en ik wil net als jullie wel roepen dat de Russen weg moeten uit ons land.'' En ''Ja, Poetin is een eikel'', reageerde hij vervolgens op de circa 200 demonstranten.

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken liet vandaag in een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot weten dat hij woedend is dat de autoriteiten niet ingrepen toen auto's van ambassadepersoneel op de kop werden gegooid en de Russische vlag bij de ambassade werd vervangen door de Oekraïense. Lavrov heeft zijn beklag gedaan bij de OVSE, terwijl de Verenigde Staten en de Europese Unie de betoging hebben veroordeeld.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat er arrestaties zijn verricht van mensen die er van worden verdacht dat zij vernielingen bij de ambassade hebben aangericht. Minister Deshjitsia reageerde achteraf laconiek: "Ik heb gezegd wat ik heb gezegd."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: