maandag 30 juni 2014

OVSE maakt pas op de plaats in Oost-Oekraïne

De OVSE beperkt haar activiteiten in het oosten van Oekraïne. Nieuwe waarnemersteams worden voorlopig niet gestuurd door de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa. Afgelopen week werden twee teams van elk vier waarnemers na een maand gevangenschap vrijgelaten door de pro-Russische separatisten. De OVSE wil het risico niet nemen dat opnieuw waarnemers worden gegijzeld.

De waarnemers zijn ingezet nadat in april een overeenkomst werd gesloten in Genève die moest leiden tot de-escalatie tussen Oekraïne en Rusland, waarbij de Europese Unie en de Verenigde Staten mee aan de onderhandelingstafel zaten. Eigenlijk was het de bedoeling om het aantal waarnemers gaandeweg op te voeren van 250 naar 500, maar dit plan is voorlopig in de ijskast gezet.

''We zien uit naar de dag waarop we onze taak daar weer op kunnen pakken, maar dan moet wel eerst een aantal maatregelen worden getroffen'', zei woordvoerder Alexander Hug vanmorgen op een persconferentie. ''De wapens moeten worden neergelegd en de controleposten moeten zijn weggehaald. Ook moeten de partijen ons volledige vrijheid geven om te gaan en staan waar we willen.''

De parlementaire vergadering van de OVSE, waarvan 57 landen deel uitmaken, heeft vanmiddag besloten een contactgroep in het leven te roepen die moet helpen bij het zoeken naar een uitweg uit de crisis in Oekraïne. De contactgroep moet maximaal tien leden tellen die afkomstig zijn uit de landen die er het meeste belang bij hebben dat het vechten ophoudt.

Bronnen: Reuters, Ukrinform

Geen opmerkingen: