maandag 30 juni 2014

Porosjenko: einde aan staakt-het-vuren (update)

President Petro Porosjenko heeft in een televisietoespraak zojuist aangekondigd dat hij de wapenstilstand niet opnieuw wil verlengen. ''We zullen aanvallen en ons land bevrijden. Dit is ons antwoord op terroristen, rebellen, plunderaars, al degenen die het leven van onze burgers ruw hebben verstoord.'' Over het uitroepen van de noodtoestand in het oosten van het land had Porosjenko het niet.

Het eenzijdige bestand liep in eerste instantie vrijdagavond af, maar werd tot vanavond 22.00 uur plaatselijke tijd verlengd. De Franse president Francois Hollande kondigde aan het begin van de avond nog aan dat een nieuwe verlenging was afgesproken tijdens een lang telefoongesprek tussen Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en hijzelf.

Maar de Oekraiense president is kennelijk na overleg met de Nationale Veiligheidsraad tot een ander besluit gekomen. Zondagmiddag werd nog door duizenden in Kiev betoogd voor het opheffen van het bestand en het aanvallen van de rebellen in het oosten van het land. Het door de regering afgekondigde bestand is van de kant van de rebellen in anderhalve week liefst honderd maal geschonden.

Intussen heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd dat hij dinsdag een toespraak gaat houden over ''een belangrijke beslissing ten aanzien van het buitenlands beleid''.

Bron: presidentiele website

Geen opmerkingen: