vrijdag 27 juni 2014

Porosjenko: vanavond besluit verlenging bestand

President Petro Porosjenko wil nog vanavond een besluit nemen of het staakt-het-vuren worddt verlengd. Maar eerst overlegt hij met de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, de hoogste legercommandant en de commandant van de Nationale Garde, maar ook leden van de Nationale Veiligheidsraad.

''Dat besluit moet vandaag nog vallen, aangezien het door ons afgekondigde bestand vanavond om 22.00 uur af loopt'', liet Porosjenko eerder vandaag vanuit Brussel weten. Het staakt-het-vuren werd precies een week geleden afgekondigd. Dat resulteerde maandag in een eerst vredesoverleg, waarbij de leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk aankondigden dat zij zich ook aan het bestand zouden houden.

Vervolgens bleek dat zij weinig of geen greep hebben op de rebellen die in hun gebied, inmiddels omgedoopt tot de federatieve staat Novarossia, actief zijn. Die gingen gewoon door met aanvallen, ook vandaag nog. Daarbij zijn intussen 24 militairen gedood en ook kwam een kind van tien maanden om het leven toen een mortiergranaat op een kinderspeelplaats terecht kwam. President Porosenko stelde de separatisten nog een ultimatum van twaalf uur.


De leiders van de beide Volksrepublieken in het oosten van het land hebben intussen te kennen gegeven dat zij een verlenging van het bestand met nog eens 72 uur verwelkomen. Als blijk van hun goede wil hebben zij vanochtend vier van de acht OVSE-waarnemers vrijgelaten die wekenlang waren gegijzeld.



Bronnen: Ukrinform, Reuters

Geen opmerkingen: