zondag 15 juni 2014

Porosjenko wil wraak voor neerhalen vliegtuig

President Petro Porosjenko heeft beloofd de separatisten die vrijdagnacht een militair transportvliegtuig neerhaalden te straffen. Bij het incident kwamen alle 49 inzittenden om het leven. Porosjenko verklaarde zondag tot nationale dag van rouw. Hij staat niet alleen in zijn veroordeling van de aanval. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, het Witte Huis en verschillende Europese staatshoofden keurden de beschieting af. Meerdere analisten verwachten dat de actie tot nieuwe sancties tegen de rebellen en Rusland kan leiden.

Het vliegtuig, een II-76, werd neergehaald toen het een vliegveld in de oostelijke stad Loehansk naderde. Er waren negen bemanningsleden en veertig militairen aan boord. De rebellen zouden het vliegtuig met luchtafweergeschut en zware machinegeweren hebben neergehaald. Het ministerie van defensie heeft zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers uitgesproken.

Een woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Aleksej Toporov, zei dat het vliegtuig is neergehaald omdat de Oekraïense 'bezetters' hadden geweigerd gehoor te geven aan een ultimatum om de luchthaven van Loehansk te verlaten.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: