dinsdag 22 juli 2014

Derde oproep leger Oekraïne aan reservisten

Oekraïne roept meer weerbare mannen en reservisten op voor de strijd tegen pro-Russische separatisten in het oosten. Het parlement heeft ingestemd met een voorstel daartoe van president Petro Porosjenko. Het gaat om tienduizenden mannen tot 60 jaar. Het leger wil 15 gevechtseenheden en 44 gevechtsondersteunende eenheden toevoegen.

Begin maart en mei werden ook al reservisten opgeroepen. De nationale veiligheidsadviseur Andrei Paroebii zei in het parlement dat het niet om een aflossing van deze eerder opgeroepen reservisten gaat, maar om versterking van de eenheden aan de grens met Rusland. Eerder had Paroebii laten weten dat zo nodig wel aan aflossing wordt gedaan van reservisten die soms al maanden aan het front vechten.

De uitslag van de stemming in het parlement was krap: 232 parlementariërs stemden voor. Het parlement telt 450 zetels. Na de stemming ontstond een handgemeen tussen nationalisten en leden van de Partij van de Regio's van de verdreven president Janoekovitsj, meldt persbureau Reuters.

De nationaal veiligheidsadviseur benadrukte in het parlement dat Rusland het geweld in de regio aan blijft wakkeren. Rusland zou de afgelopen tijd weer meer troepen hebben samengetrokken langs de grens. Paroebii schat dat er nu 41.000 Russische militairen aan de grens zijn en dat zij beschikken over 150 tanks, 500 stuks artilleriegeschut en bijna 1.400 pantservoertuigen. Ook de afgelopen dagen zouden er nog zo'n 100 voertuigen aan toe zijn gevoegd.

Bronnen: NOS.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: