dinsdag 22 juli 2014

EU-landen sturen politiemissie naar Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten hebben vandaag in Brussel besloten dat er een politiemissie naar Oekraïne moet komen. Zowel politiemensen als juristen moeten het Oekraïense politiekorps gaan adviseren bij het versneld invoeren van allerlei hervormingen. Ook moeten zij gaan samenwerken met de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) en andere internationale organisaties.

Het is niet de bedoeling dat de deelnemers aan de missie zelf actief politiewerk gaan doen. In eerste instantie gaan zij in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan de slag, maar het is de bedoeling dat zo snel mogelijk ook elders in het land deelnemers aan de politiemissie aan de slag gaan. De Europese Unie trekt er in eerste instantie 2,7 miljoen euro voor uit. De politiemissie gaat twee jaar duren. Het is nog onduidelijk om hoeveel deelnemers het gaat.

De Oekraïense politie is berucht om haar corruptie. Sinds de machtswisseling eind februari zijn al vele duizenden agenten ontslagen nadat ze zijn betrapt op het aannemen van steekpenningen en van afpersing. In het door oorlogsgeweld getroffen oosten van het land zijn ook al grote aantallen politiemensen ontslagen omdat zij met de pro-Russische separatisten samenwerkten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: