dinsdag 29 juli 2014

Experts weer niet naar rampgebied MH17

De experts die onderzoek willen doen op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 reizen ook vandaag niet af naar het gebied in het oosten van Oekraïne. Het gebied is te gevaarlijk, omdat er ''op en langs de route'' te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger. Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten.

Het is de derde dag op rij dat de onderzoekers er niet in slagen in het rampgebied te komen. Ook de waarnemers van de OVSE gaan vooralsnog niet van Donetsk naar de rampplek. Maar waarnemer Alexander Hug ''sluit niet uit'' dat ze later dinsdag wel vertrekken.

Premier Mark Rutte heeft vanochtend telefonisch zijn zorgen geuit richting de Oekraïense president Petro Porosjenko over het feit dat de onderzoekers opnieuw niet naar de rampplek konden. Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten zijn in het gebied zwaar in gevecht verwikkeld, na een Oekraïens offensief. Zeker negentien burgers zijn de afgelopen dagen omgekomen door de zware gevechten, meldden lokale bestuurders.

Rutte drong volgens de RVD bij de Oekraïense president "met klem aan op het staken van de vijandelijkheden, teneinde het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken." President Porosjenko heeft Rutte "verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om die toegang mogelijk te maken". Rutte zal later vandaag opnieuw contact hebben met de Oekraïense president.

In de plaats Gorlovka, op ongeveer 50 kilometer van de rampplek, zouden maandag veertien mensen zijn omgekomen. Onder hen waren vijf kinderen. In rebellenbolwerk Loehansk kwamen naar verluidt vijf burgers om toen een granaat een bejaardentehuis raakte. Het is niet bekend welk kamp de granaat had afgevuurd.

De regeringstroepen willen rebellen in de steden Donetsk en Loehansk van elkaar scheiden en trekken daardoor op door het gebied waarvan ook de rampplek van MH17 onderdeel is. Volgens het Oekraïense leger is de rampplek zelf "niet van strategisch belang".
Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: