donderdag 24 juli 2014

Fractie communisten uit parlement gezet

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov heeft vanmorgen meegedeeld dat de fractie van de Communistische Partij niet langer bestaat. Dit besluit volgt op het officieel verbieden van de partij die er van wordt beschuldigd nadrukkelijk de zijde van de pro-Russische separatisten te hebben gekozen.
Een wet om de Communistische Partij te verbieden werd eergisteren door het parlement aangenomen en gisteren door president Petro Porosjenko bekrachtigd. De parlementsfractie was de afgelopen weken toch al uitgedund door het opstappen van een aantal parlementariërs.

Voor het weren van de communisten uit het parlement is de procedure aangepast om een parlementsfractie op te heffen als er zoveel fractieleden zijn opgestapt dat de betreffende fractie kleiner wordt dan de kleinste fractie zoals die is gevormd na het houden van parlementsverkiezingen. In dat geval krijgt de parlementsvoorzitter het recht om de fractie binnen vijftien dagen op te heffen.

De gewijzigde procedure trad vandaag in werking en parlementsvoorzitter Toertsjinov maakte er dus meteen gebruik van. Inmiddels zijn er geluiden dat de oppositie van zins is om zichzelf op deze manier uit het parlement te laten zetten, om er zo voor te zorgen dat er te weinig parlementsleden over zijn en er nieuwe verkiezingen nodig zijn.

President Petro Porosjenko heeft er in de twee maanden sinds zijn aantreden bij herhaling op aangedrongen dat er nieuwe parlementsverkiezingen komen, maar een meerderheid heeft daar tot dusverre niet de moed toe gehad om die uit te schrijven. Anders dan zijn voorganger is Porosjenko niet bereid het parlement zelf te ontbinden. Hij laat dit besluit aan het parlement over.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: