zondag 20 juli 2014

Geruzie over trein met lichamen duurt voort

De 192 lichamen van slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines, bevinden zich nog steeds in een koeltrein in Torez, in Oost-Oekraïne. De trein staat als sinds vanmorgen stil, op 15 kilometer van de rampplek, in een gebied dat wordt beheerst door Russische separatisten. De autoriteiten in Kiev en de separatisten geven elkaar de schuld van de vertraging. De Oekraïense vice-premier zei op een persconferentie dat hij wacht op groen licht van de rebellen om de trein te kunnen laten vertrekken.

De opstandelingen op hun beurt stellen dat de regering in Kiev het vertrek tegenhoudt. Ze zeggen dat ze niets kunnen doen tot de internationale deskundigen die door de betrokken landen zijn ingeschakeld, zijn aangekomen. Zij bepalen volgens hen wat er moet gebeuren met de stoffelijke overschotten. Ook gaan de rebellen ervan uit dat de internationale experts het onderzoek leiden naar de oorzaak van de ramp.

Een van de leiders van de Russische separatisten zei over het vertrek van de trein met de lichamen tegen persbureau Reuters: "Ze blijven daar nu, tot de vraag is beantwoord wat we ermee moeten doen. We wachten op de experts." Een andere rebellenleider zei dat hij het idee kreeg dat de onderzoekers "te voet zijn vertrokken uit Kiev". Bovendien wachten de separatisten op schriftelijke toestemming van de regering in Kiev om de lichamen te mogen verplaatsen, zeggen zij.

De Oekraïense vice-premier ontkent dat Kiev de onderzoekers tegenhoudt. Volgens hem is zijn regering niet tegen hun deelname aan het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van MH17. "Maar", voegde hij eraan toe, "we kunnen niet hun veiligheid garanderen in een gebied dat onder controle staat van de opstandelingen. Volgens hem moet elk land voor zichzelf beslissen of het deskundigen naar de rampplek laat gaan.

In het Westen neemt de woede toe over de manier waarop wordt omgegaan met de lichamen van de slachtoffers van het neergestorte vliegtuig. Ook premier Mark Rutte heeft zich kwaad gemaakt over het gesleep met de stoffelijke overschotten. De lichamen hadden dagen in de zon gelegen voordat ze vandaag werden weggehaald van de plaats waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergekomen. Reddingswerkers gaan nu in een groter gebied zoeken naar menselijke resten.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: