zondag 27 juli 2014

Leger probeert rampplek MH17 te veroveren

De meest actuele situatie.

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisische Boeing 777, vlucht MH17, is neergestort, te heroveren op rebellen. Dit zegt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. De plek moet zo toegankelijk worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp.

Rond de plek waar vlucht MH17 neerstortte wordt zwaar gevochten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen. De woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad heeft naar verluidt op een persconferentie gezegd dat het Oekraïense leger probeert om de rampplek te veroveren.

Boven het gebied hangen rookwolken en straaljagers vliegen over. Geregeld gaat het luchtalarm af in nabijgelegen steden, zoals in Torez, waar de trein met slachtoffers eerder deze week vertrok. Er zijn veel knallen en artillerievuur te horen, zegt Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens.
Eerder vandaag wilde een Nederlands team met experts onderzoek doen op de rampplek. Vanwege de onveiligheid in het gebied ging dat niet door. Ook OVSE-medewerkers moesten omkeren.

In de stad Horlivka wordt hevig gevochten. De rebellen beschieten het naderende leger met rakettenNOS-correspondent David Jan Godfroid meldt 20 tot 30 burgerslachtoffers.

Bronnen: NOS.n, NU.nl

Geen opmerkingen: