dinsdag 22 juli 2014

Hollande legt lot oorlogsbodem in Russische handen

Het is nog niet zeker of Frankrijk in 2016 een oorlogsbodem aan Rusland levert. Dat zei de Franse president, François Hollande. 'Alles hangt af van de Russische houding in de crisis rond Oekraïne', klonk het. Frankrijk kwam gisteren onder druk te staan om het contract met Rusland over de levering van twee Mistral-oorlogsbodems aan dat land niet te honoreren. Vooral de Verenigde Staten en de Britse premier, David Cameron, lieten van zich horen.

''Het zou ondenkbaar zijn dat het Verenigd Koninkrijk in deze omstandigheden zou doorgaan met de levering van oorlogsbodems aan Rusland'', zei Cameron in het parlement. Een antwoord van de Fransen op die Britse uithaal liet niet lang op zich wachten. ''De eerste oorlogsbodem is bijna af en daarvoor heeft Rusland al betaald'', zei Hollande gisteravond laat tijdens een diner.

De socialist voegde eraan toe dat die Mistral normaal in oktober geleverd zal worden. 'Op dit ogenblik bestaan er nog geen sancties tegen Rusland die de levering verbieden', zei Hollande. Frankrijk dreigt bovendien contractbreuk te plegen en een fikse rekening door Rusland gepresenteerd te krijgen. ''Maar betekent dat dat de rest van het contract - de levering van de tweede Mistral - zomaar kan plaatsvinden? Dat hangt helemaal af van de houding van Rusland in de crisis rond Oekraïne'', ging Hollande voort.

De levering van die tweede oorlogsbodem staat voor 2016 gepland. 'Maar als de Europese staatshoofden en regeringsleiders een van de volgende dagen of weken beslissen de sancties tegen Rusland gevoelig op te drijven, kan die op de helling komen te staan', klonk het in Franse regeringskringen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie blazen dinsdag alvast verzamelen in Brussel om zich te buigen over nieuwe sancties tegen Rusland. Sommige lidstaten zijn van mening dat nieuwe maatregelen zich opdringen omdat Rusland mogelijk betrokken is bij het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne. De crash kostte vorige donderdag het leven aan de 298 inzittenden, onder wie zes Belgen.

Bron: De Tijd

Geen opmerkingen: