maandag 28 juli 2014

Jatsenjoek: 'Afspraken met IMF in gevaar'

Premier Arseni Jatsenjoek heeft het Oekraïense parlement gewaarschuwd dat de afspraken over miljardensteun met het Internationaal Monetair Fonds (IM) en de Wereldbank in gevaar komen als de door zijn kabinet voorgestelde wetsvoorstellen niet worden aangenomen. Hij sprak vanmiddag van ''sabotage'' door het parlement. Ook eerder haalde Jatsenjoek al woedend uit naar het onwillige parlement.

Afgelopen donderdag viel de regeringscoalitie uiteen door onenigheid over onder meer de invoering van een 'oorlogsbelasting' van 1,5 procent over het inkomen. Oedar en Svoboda stapten op en Jatsenjoek's Moederlandpartij bleef achter. Het leidde tot Jatsenjoek's ontslagaanvraag die tot op heden niet is aanvaard. Oedar en Svoboda hebben zelfs te kennen gegeven dat ze hem graag zien aanblijven.

Nieuwe parlementsverkiezingen zijn echter wel nodig en die bemoeilijken het aannemen van impopulaire maatregelen, want de kiezer kan het straks afstraffen. Het parlement is inmiddels met zomerreces, maar komt donderdag toch in spoedzitting bijeen om over de wetsvoorstellen te praten. Jatsenjoek deed een dringend beroep op de parlementariërs om naar de vergadering te komen en om vervolgens de wetsvoorstellen te steunen.

Een besluit om nieuwe verkiezingen te houden is overigens nog niet genomen. Het huidige parlement zit er sinds oktober 2012, maar is sindsdien erg van samenstelling veranderd door de machtswisseling van afgelopen februari.

De 'oorlogsbelasting' is een tijdelijke maatregel, die geldt tot eind dit jaar. ''Het geld gaat rechtstreeks naar het leger'', aldus Jatsenjoek. Hij is ook bereid de belastingen op het winnen van olie en gas te schrappen, op voorwaarde dat de bedrijfstak bereid is het uitgespaarde geld te investeren in nieuwe projecten.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: