maandag 28 juli 2014

Leger bestormt dorpen in rampgebied MH17

Het Oekraïense leger bestormt dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. De Nederlandse onderzoekers die in de ochtend naar het gebied afreisden, keren daarom terug naar Donetsk. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok vanochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop. "De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht.

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkiv. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten.

Gisteren probeerden Nederlandse onderzoekers ook al naar het rampgebied af te reizen. Net als vandaag moesten zij toen terugkeren, omdat de situatie niet veilig genoeg werd geacht.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: