woensdag 30 juli 2014

Leger meldt verovering voorstad van Donetsk

Het Oekraïense leger claimt een belangrijke voorstad van de rebellenhoofdstad Donetsk in het oosten te hebben heroverd. Avdiivka is in handen van het regeringsleger gevallen, meldt het Oekraïense crisiscentrum in Kiev, dat de strijd tegen de opstandelingen aanstuurt. De separatisten zouden de plaats hebben verlaten. Er zou nog worden gevochten om de plaats Pervomaiske, die vlakbij ligt.

Avdiivka en Pervomaiske liggen ten noordwesten van Donetsk, vlakbij het internationale vliegveld van de miljoenenstad. Door Avdiivka loopt de spoorlijn naar Dnjepropetrovsk en Kiev, evenals de snelweg naar Loehansk, het andere bolwerk van de rebellen.

In het gebied rond Donetsk werden binnen de 24 uur zeker 19 burgers gedood. Er vielen ook 31 gewonden, onder wie verschillende kinderen. Dat is vernomen van de lokale autoriteiten. Leger en opstandelingen geven mekaar de schuld van de dodelijke slachtoffers. In Loehansk werd zeker één bewoner gedood door artilleriegranaten, tien andere raakten gewond. Door de wekenlange gevechten hebben zo’n 50.000 gezinnen geen stroom meer. Duizenden zitten ook zonder water en gas.

Bronnen: NU.nl, DeStandaard

Geen opmerkingen: