donderdag 24 juli 2014

Nederland werkt aan VN-resolutie politiemissie

Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Nederlandse, Australische en Oekraïense experts werken woensdag in New York aan het voorstel, zegt de woordvoerder van de Oekraïense VN-vertegenwoordiging in New York.

De resolutie moet nog deze week worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond aan de president van Oekraïne gevraagd mee te werken aan de verklaring. De missie moet de rampplek beveiligen zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen. Van de drie landen die samenwerken aan het voorstel is Australië het enige land dat nu lid is van de Veiligheidsraad.

''Dit was een terroristische aanslag'', aldus de woordvoerder van Oekraïne. ''Het is daarom van groot belang dat de VN de plek beschermt.'' Oekraïense media meldden eerder al dat premier Mark Rutte in gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko zou hebben gezegd dat hij een politiemacht onder de vlag van de VN naar het rampgebied zou willen sturen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: