maandag 21 juli 2014

Nederlandse onderzoekers bij treinen Torez

Drie leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zijn aangekomen bij de koelwagons in Torez waar de lichamen zijn opgeslagen van het donderdag neergestortte toestel van Malaysia Airlines.  Dat heeft premier Mark Rutte maandagmorgen gezegd. "Het eerste doel is om de treinen daar weg te brengen", zei Rutte. De trein moet naar Charkiv. Volgens de premier zetten de Oekraïense autoriteiten daar ook op in.

"De lichamen van de Nederlandse slachtoffers worden bij voorkeur in Nederland onderzocht", laat Rutte weten. De premier sluit tijdens de persconferentie niet uit dat Nederland maatregelen zal nemen als de toegang tot de rampplek uitblijft en als duidelijk is wie de schuldige is van het neerhalen van vlucht MH17. "Er liggen politieke, economische en financiële opties op tafel."

Het zijn de eerste internationale onderzoekers die door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de vliegramp van afgelopen donderdag. Ze wilden tegen persbureau Reuters geen details geven van hun plannen.

Een woordvoerder van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk liet ondertussen weten dat de rebellen advies van de experts ter harte zullen nemen over waar de trein met lichamen naartoe moet worden gestuurd. Een rebellencommandant in Donetsk zei maandag dat Torez stad wordt aangevallen door Oekraïense regeringstroepen. Hij zei dat ook dichtbij het station wordt gevochten. Een legerwoordvoerder wilde niet reageren op de vraag of de regeringstroepen het rebellenbolwerk Donetsk proberen in te nemen, zoals rebellen zeiden.

De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp zouden worden overgebracht naar Charkiv. Althans, dat hebben de leiders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag gezegd tegen persbureau Interfax. Wel moeten er internationale experts bij aanwezig zijn als de trein naar Charkiv rijdt.

''De lichamen blijven in de koelwagons van de trein op het station van Torez. Ze zullen naar Charkiv worden gestuurd alleen nadat internationale experts - Nederlanders, Maleisiërs of vertegenwoordigers van het Rode Kruis - ter plaatse zijn gekomen. Zij moeten de trein met de lichamen vergezellen, we zijn er klaar voor om voor hen een aparte wagon toe te voegen'', aldus eerste vicepremier Andriy Poergin.

In Charkiv hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum ingereicht voor de identificatie van de slachtoffers, stelde premier Mark Rutte zondag. Het LTFO-identificatieteam staat onder leiding van Gert Wibbeling. De experts blijven in Oekraïne ''zolang ze nodig zijn'', benadrukte Rutte.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken liet tijdens de briefing op maandag weten dat een aantal passagiers van MH17 met niet-Nederlandse nationaliteit wel in Nederland woonachtig waren, waaronder een Filipijns gezin.
Bron: NU.nl

 

Geen opmerkingen: