maandag 28 juli 2014

Oekraïne belooft niet in rampgebied te gaan vechten

President Petro Porosjenko heeft de Nederlandse minister Frans Timmermans beloofd niet in de buurt van het rampgebied te zullen vechten. Vanmorgen konden Nederlandse onderzoekers opnieuw niet aan de slag in het rampgebied vanwege gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop, maar keerde al snel om.

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelde eerder vandaag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkiv. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten.
De separatisten zeggen maandagmiddag de controle weer te hebben verloren over een deel van het gebied.

Het leger blijft uit de buurt van de rampplek, zoals eerder al was toegezegd. Er geldt een staakt-het-vuren binnen een een straal van 20 kilometer en daar houdt het leger zich aan, aldus woordvoerder Andrei Lisenko vanmiddag. Het gebied daarbuiten wordt door het leger omcirkeld, met de bedoeling de pro-Russische rebellen te verjagen. ''Het is hun enige kans om daar nog weg te komen.''

Er wordt volgens verslaggevers van The Washington Post overigens wel gevochten dichterbij de rampplek. Ook wordt hevig gevochten elders in de regio, in het bijzonder in Loehansk en Horlivka.

Verslaggever Jaap van Deursen van RTL Nieuws meldde vanavond in de uitzending dat het Oekraïense leger tot op korte afstand van de rampplek is geweest. Hij stond zelf bij een controlepost van de rebellen op 700 meter en zag een legereenheid voorbij komen. ''Als ze dichterbij waren gekomen, dan was het zeker op vechten uitgelopen.''

Bronnen: NU.nl, Washington Post, RTL Nieuws

Geen opmerkingen: