woensdag 30 juli 2014

Oekraïne en Rusland praten morgen in Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is morgen een overleg tussen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE over de situatie in Oost-Oekraïne. Van Oekraïense zijde doet in ieder geval oud-president Leonid Koetsjma mee en voor Rusland is ambassadeur Michail Zoebarov van de partij.

Koetsjma leidde enkele eerdere bijeenkomsten en ook Zoebarov was daarbij al aanwezig. Het overleg heeft plaats in Mink op verzoek van president Petro Porosjenko. Zijn Wit-Russische ambtgenoot Alexander Loekasjenko heeft het overleg bevestigd, aldus het persbureau Reuters.

De pro-Russische separatisten zijn niet bij het overleg. Wel heeft de zelfbenoemde vice-premier Andrei Poergin van de Volksrepubliek Donetsk vanmorgen laten weten dat zijn regering bereid is tot onderhandelingen over een bestand met de Oekraïense regering over de veiligheid van de Nederlandse en Australische experts die onderzoek willen doen op de rampplek van vlucht MH17. Ook de leiders van de Volksrepubliek Loehansk zouden daar mee instemmen, aldus Poergin.

Bronnen: Reuters, Ukrinform

Geen opmerkingen: