donderdag 24 juli 2014

Ongewapende marechaussees naar rampplek

Het kabinet stuurt morgen 40 man marechaussee richting het rampgebied in Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd op een persconferentie. De marechaussee wordt niet ingezet om de rampplek te beveiligen. De bedoeling is dat ze de forensische experts ondersteunen bij het zoeken naar lichamen. De marechaussee is niet bewapend.

Volgens Rutte is nu de eerste prioriteit van het kabinet de overgebleven slachtoffers op de rampplek te bergen. Daarvoor gaan, naast de marechaussee, ook meer mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing naar het gebied. Twee experts zijn nu al vanuit Charkov onderweg naar de rampplek. De komende drie dagen komen daar 21 extra mensen bij.

Volgens de premier is de veiligheid van de experts en marechaussee niet in het geding. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde gisteren dat hun mensen het gebied niet in konden. Volgens Rutte was dat een tijdelijke situatie. "Er was sprake van gijzelingen in het gebied. Die dreiging is nu voorbij. Dat betekent dat onze mensen er nu wel in kunnen."

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: