woensdag 30 juli 2014

OVSE terug na missie naar rampplek

Twee auto's van de OVSE zijn vanmorgen tegengehouden tijdens een verkenningsmissie richting de plek waar bijna twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald.
Onder de waarnemers in de auto's is ook een van de leiders van de OVSE ter plaatse, Alexander Hug.
Tot op het moment van vertrek werd er door Hug onderhandeld met zwaarbewapende rebellen. Met een kaart op de motorkap werd bepaald waar de waarnemers heen konden gaan.

De pro-Russische separatisten gaven de OVSE'ers naar verluidt te verstaan dat ze alleen op bescherming kunnen rekenen zolang zij in rebellengebied blijven. Het team vertrok vervolgens samen met een aantal zwaarbewapende rebellen. Journalisten werden op afstand gehouden. Toen een Nederlandse verslaggever te dichtbij kwam, stapte een separatist naar voren en laadde zijn wapen door bij wijze van waarschuwing. De OVSE'ers keerden omstreeks 11.30 uur plaatselijke tijd terug in Donetsk.

Woensdag worden tevens negentien lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 overgebracht naar mortuaria in Donetsk. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van autoriteiten in de Oekraïense stad.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: