zaterdag 26 juli 2014

Parlement donderdag toch in spoedzitting bijeen

Het Oekraïense parlement komt volgende week donderdag in spoedzitting bijeen om een aantal wetswijzigingen vast te stellen. Dat heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanmiddag bekend gemaakt. Het gaat onder meer om het invoeren van een 'oorlogsheffing', een belasting van 1,5 procent voor alle Oekraïners om de strijd tegen de separatisten te kunnen blijven bekostigen. Ook wordt een salarisverlaging van het overheidspersoneel voorgesteld.

''Anders kunnen we het leger niet meer betalen en niet aan de wederopbouw beginnen van de steden die intussen terugveroverd zijn op de terroristen in het oosten van ons land'', aldus Toertsjinov. Ook moet er een besluit genomen worden over het inzetten van een Australisch politieteam dat de rampplek van vlucht MH-17 moet bewaken.

Toertsinov sloot niet uit dat donderdag ook gesproken wordt over het aftreden van premier Arseni Jatsenjoek. Die stapte eerder deze week op nadat de fracties van Oedar en Svoboda uit de coalitie met de Moederlandparij waren gestapt. Zowel Oedar als Svoboda hebben inmiddels te kennen gegeven da zij Jatsenjoek graag als premier willen houden.

Gisteren werd de reguliere parlementszitting besloten met de constatering dat de eerstvolgende vergadering na het zomerreces pas op 12 augustus zou zijn.

Bronnen: Kyiv Post, ZIK

Geen opmerkingen: