donderdag 31 juli 2014

Parlement stemt in met 'oorlogsbelasting'

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met het instellen van een 'oorlogsbelasting' van 1,5 procent op het inkomen. Dat betekent een belastingheffing die kan oplopen tot 61 euro per maand. Ook loterijprijzen en inkomsten uit het gokken zijn onderworpen aan deze belasting die in principe tot eind dit jaar geldt. De 'oorlogsbelasting' moet zo'n 177 miljoen euro opleveren. De invoering van de belasting werd gesteund door 306 van de 450 parlementsleden.

Afgelopen week stapten Oedar en Svoboda uit de coalitie met de Moederlandpartij van premier Arseni Jatsenjoek. De premier besloot daarop af te treden, maar vanmorgen werd duidelijk dat het parlement het daar niet mee eens is. Na de stemming over zijn positie, die werd uitgezonden op televisie, werd Jatsenjoek toegejuicht door zijn assistenten.

De premier maakte zich vorige week erg boos omdat het er op leek dat onder meer de 'oorlogsbelasting' maar ook andere belastingmaatregelen niet door het parlement aangenomen zouden worden. Daardoor zou de overheid niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen en zou het leger al op korte termijn moeten stoppen met de strijd tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land. Jatsenjoek nam zelfs het woord 'sabotage' in de mond.

Nadat het parlement eind vorige week met zomerreces ging, werd toch nog besloten een spoedzitting voor vandaag te beleggen. Met succes, gezien het aanblijven van premier Jatsenjoek en het aannemen van de broodnodige belastingvoorstellen. Het parlement stemde ook met overgrote meerderheid in met het verdrag met Nederland en Australië voor een gewapende politiemissie naar de rampplek van vlucht MH17.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: