maandag 21 juli 2014

Poetin: 'Vliegramp niet gebruiken voor politiek gewin'

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagmorgen gezegd dat het neerstorten van de vlucht MH17 in Oost-Oekraine niet mag worden gebruikt om politieke doelen na te streven. Dat meldt het persbureau Reuters. Poetin riep de separatisten op om internationale deskundigen toe te laten op de rampplek.

''Alles moet in het werk worden gesteld om de veiligheid van deze deskundigen te waarborgen'', aldus de president die een donker pak en zwarte das droeg tijdens zijn televisieoptreden. Poetin legde opnieuw de schuld voor de ramp bij de Oekraiense regering. Als die niet het staakt-het-vuren hadden opgezegd om verder tegen de separatisten te vechten, dan was dit niet gebeurd. Het bestand werd over alleen nageleefd door het Oekraiense leger, niet door de separatisten, want die bleven gewoon doorvechten.

Desondanks vindt Poetin dat geen sprake kan zijn van politieke uitbuiting van de vliegramp. ''Een gebeurtenis als deze hoort mensen samen te brengen, niet uit elkaar te spelen.''

Volgens buitenlanddeskundige Hubert Smeets van NRC Handelsblad heeft het Kremlin vanmorgen een een transcriptie gepubliceerd van het telefoongesprek tussen Poetin en premier Mark Rutte. Daarin is geen sprake van een hulpaanbod door Poetin, zoals Rutte gisteravond tijdens een persconferentie verklaarde. 'Geen woord over hulp, hier en nu', aldus Smeets op Twitter.

Bronnen: Reuters, Twitter

Geen opmerkingen: