vrijdag 25 juli 2014

Porosjenko zoekt steun parlement voor Jatsenjoek

President Petro Porosjenko heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov gevraagd een spoedzitting te beleggen over het opstappen van premier Arseni Jatsenjoek. ''De uitspraken van de premier bij het bekend maken van zijn aftreden hebben nogal wat onrust bij de bevolking veroorzaakt'', schreef Porosjenko gisteravond aan Toertsjinov. Porosjenko wil dat het parlement vandaag het vertrouwen in het kabinet, inclusief premier Jatsenjoek, uitspreekt.

Jatsenjoek haalde fel uit naar de fracties van Oedar en Svoboda die de regeringscoalitie gisteren hebben verlaten. Er zou geen parlementsmeerderheid meer zijn te vinden voor maatregelen om de overheidsinkomsten te vergroten. Dat is hard nodig, maar met nieuwe verkiezingen in zicht zal geen politicus zich er in de komende maanden aan wagen.

De coalitie 'Kiezen voor Europa' werd op 27 februari gevormd en bestond uit 250 van de in totaal 450 parlementsleden. De Moederlandpartij van Jatsenjoek, Oedar, Svoboda en enkele nieuw gevormde kleine fracties deden er aan mee.

De parlementsfractie van Oedar telt momenteel 41 leden, Svoboda heeft er 35, de Moederlandpartij 86, Economische Ontwikkeling 41 en Onafhankelijk Europees Oekraine telt 35 parlementsleden. De Partij van de Regio's (de voormalige regeringspartij) 86, de sinds gisteren verboden Communistische Partij 23 en de groep Voor Vrede en Stabiliteit 34 leden. Er zijn bovendien 27 parlementariers die van geen enkele fractie deel uitmaken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: