donderdag 24 juli 2014

Premier Jatsenjoek weg na uiteenvallen coalitie

Premier Arseni Jatsenjoek, treedt af omdat twee coalitiepartijen hebben besloten uit de coalitie te stappen. Dat meldt persbureau Reuters. "Ik kondig mijn aftreden aan in verband met de val van de coalitie", sprak Jatsenjoek donderdagmiddag. ''Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen'', lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe.

Er zou binnen de regering met name onenigheid zijn over begrotingszaken. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Vorige maand gaf  president Petro Porosjenko aan te verwachten dat het parlement zichzelf zou ontbinden. Hij wees op peilingen die aangeven dat tachtig procent van de Oekraïners een nieuw parlement wilt.

De nationalistische partij Svoboda en Oedar, dat wordt geleid door voormalig bokser Vladimir Klitsjko, trokken hun steun aan de regering in. Svoboda-leider Oleg Tjahnibok verklaarde dat het parlement in de huidige vorm niet langer zou kunnen bestaan.

Jatsenjoek gaf als interim-premier na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj leiding aan de Oekraïense regering. Eerder was hij al parlementsvoorzitter.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: